Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - اشتباهي در ميان مردم ما وجود دارد که ترحم بر يتيم را صرفا نوازش و کمک مالي مي دانند؛ اما شايد نيازمندي هاي ديگري، در اولويت بيشتري باشد.

به گزارش جام نيوز، اشتباهي در ميان مردم ما وجود دارد که ترحم بر يتيم را صرفا نوازش و کمک مالي مي دانند؛ اما شايد نيازمندي هاي ديگري در اولويت بيشتري باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!




اين صحبت‌هاي حجت الاسلام والمسلمين محمد حسن زماني، مسئول دفتر سياسي اجتماعي حوزه علميه است که در شرح دعاي روز هشتم ماه مبارک رمضان بيان شده است که در ذيل مي‌خوانيم:

«اللهمّ ارْزُقني فيهِ رحْمَةَ الأيتامِ و إطْعام الطّعامِ و إفْشاء السّلامِ و صُحْبَة الکِرامِ بِطَوْلِکَ يا ملجأ الآمِلين/ خدايا روزيم کن در آن ترحم بر يتيمان و طعام نمودن بر مردمان و آشکار نمودن سلام و مصاحبت کريمان به فضل خودت اى پناه آرزومندان».

در بند نخست اين دعا آمده است: «اللهمّ ارْزُقني فيهِ رحْمَةَ الأيتامِ/ خدايا روزيم کن در آن ترحم بر يتيمان».

ما در جامعه خود يتيمان فراواني داريم که بايد توجه خاصي به آنان کرد؛ همچنين دستورات بسياري در آيات و روايات و توصيه هاي فراواني در فقه براي توجه به يتيمان آمده است.

خداوند متعال در آيه 9 سوره ضحي خطاب به نبي مکرم اسلام(ص) مي فرمايد: «فَأَمَّا الْيَتيمَ فَلا تَقْهَرْ/ پس يتيم را هرگز خوار و رانده مساز».

* انواع کمک به يتيمان
کمک به يتيم، دست محبت کشيدن بر سر او مي باشد که گاه به اظهار محبت به اوست؛ گاه به رفع نيازهاي مادي اوست؛ گاه به تعليم و دانش اوست؛ گاه به نصيحت به اوست؛ گاه به ياد دادن مهارت هاي شغلي به اوست؛ گاه به رفع مشکلات معيشتي اوست؛ گاه به درمان بيماري اوست و اين موارد جلوه هاي گوناگوني بر ترحم بر ايتام است.

امام علي(ع) در وصيت نامه خود فرمودند: «الله الله في الايتام، فلا تغبوا افواههم، ولا تضيعوا بحضرتکم/ از خدا بترسيد، از خدا بترسيد، درباره يتيمان، پس براي دهان هايشان به سبب سنگدلي‏تان نوبت قرار ندهيد (که گاهي سير و گاهي گرسنه نگاهشان داريد)».

يکي از وظايفي که همه ما در ماه مبارک رمضان داريم؛ شناسايي يتيمان است؛ البته کميته امداد امام خميني(ره) طرح وسيعي در اين راستا به اجرا درآورده که بسيار قابل تقدير است.

در ميان ايتام، ايتام فاميل که صله رحم مي باشند، مصداق بيشتر و اولويت بالاتري پيدا مي کنند؛ البته اشتباهي در ميان مردم ما وجود دارد که ترحم بر يتيم را صرفا نوازش و کمک مالي مي دانند؛ اما شايد نيازمندي هاي ديگري که ذکر کرديم، در اولويت بيشتري باشد.

در بند دوم آمده است: «و إطْعام الطّعامِ/ خدايا روزيم کن در آن طعام نمودن بر مردمان».

يکي از فلسفه هاي تشريع روزه در اسلام آن است که هنگام گرسنگي به ياد گرسنگان افتاده و انگيزه پيدا کند به نيازمندان کمک نمايد.

امام معصوم(ع) در روايتي فرمودند: «انما فرض الله الصيام ليستوي به الغني و الفقير و ذلك انّ الغني لم يكن ليجد مسّ الجوع فيرحم الفقير، و انّ الغني كلما اراد شيئا قدر عليه، فاراد الله تعالي ان يستوي بين خلقه، و ان يذيق الغني مسّ الجوع والالم، ليرق علي الضعيف و يرحم الجائع/ روزه به اين دليل واجب شده است كه ميان فقير و غني مساوات برقرار گردد، و اين به خاطر آن است كه غني طعم گرسنگي را بچشد و نسبت به فقير اداي حق كند، چرا كه اغنياء معمولاً هرچه بخواهند برايشان فراهم است؛ خدا مي‏خواهد ميان بندگان خود مساوات باشد، و طعم گرسنگي و درد و رنج را به اغنيا بچشاند تا به ضعيفان و گرسنگان رحم كنند».

* انواع نيازمند
نيازمندان دو گونه اند؛ نيازمنداني که درخواست کمک از انسان ها مي کنند که نبايد آنان را رد کرد؛ اما نيازمنداني هستند که «يحسَبُهُم الجاهلُ اغنياءَ من التَّعفُّفِ/ افراد ناآگاه آنها رااز شدت خويشتن داري،بي نياز مي پندارند».

اگر کسي نداند، آنان را غني مي پندارد؛ آنان شايستگي بيشتري براي کمک دارند و بايد اينگونه افراد را پيدا کرد؛ البته براي کمک به آنان نياز نيست نام صدقه يا کمک بر روي آن بگذاريم؛ بايد با عناوين ديگر مانند کادو، هديه، نذري و ... به آنان کمک کرد.

مسئله ديگر افطاري دادن است که در کشور ما بحمدالله به انحاء گوناگون مرسوم است؛ اما افطاري هاي ساده و عمومي که نيازمندان در آن حضور داشته باشند، از بهترين مدل ها مي باشد.

بنده زماني که در کشور مصر حضور داشتم، اين مسئله بسيار پررنگ بود و مراسمات افطاري عامي با نماد فانوس در خيابان ها برپا بود و فانوس نماد ماه مبارک رمضان در کشور مصر است.

مدل ديگري که در ايران وجود دارد؛ اما در مصر رايج تر بود، تهيه بسته هاي افطاري است که بايد پررنگ تر شود.


اطعام طعام بايد سنت حسنه همه ما در غير ماه مبارک رمضان نيز گردد.

اگر فکر کنيم که با کمک به ديگران سبب گرفتاري خود ما مي شود، سوء ظن به خدا مي باشد.

خداوند متعال در سوره مدثر فرموده است: «مَا سَلَكَكُمْ فِي سَقَرَ ﴿42﴾ چه چيز شما را در آتش [سقر] درآورد (42) قَالُوا لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلِّينَ ﴿43﴾ گويند از نمازگزاران نبوديم (43) وَ لَمْ نَكُ نُطْعِمُ الْمِسْكِينَ ﴿44﴾ و بينوايان را غذا نمى‏ داديم (44)».

در بند سوم دعا مي خوانيم: «و إفْشاء السّلامِ/ خدايا روزيم کن در آن آشکار نمودن سلام».

سلام سنت حسنه اي است که خداوند در دين اسلام قرار داده و افتخار مسلمانان آن است که شعار دين ما سلام مي باشد.

در آيات و روايات توصيه به سلام شده و در آيه 86 سوره نساء آمده است: «وَ إِذا حُيِّيتُمْ بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْها أَوْ رُدُّوها إِنَّ اللَّهَ کانَ عَلي‏ کُلِّ شَيْ‏ءٍ حَسيباً/ و چون به شما تحيّت و درودي گفته شد شما تحيّتي نيکوتر از آن يا همانند آن را بگوييد ، که بي ترديد خداوند حسابرس همه چيز است».

* توصيه به سلام پيش از شروع سخن
در روايات نيز نهي شديم از اينکه بخواهيم پاسخ شخصي را که بدون سلام مطلبي را بيان کرده، بدهيم؛ چراکه پيش از سخن بايد سلام کرد؛ دستور و هدايت پيامبر (صلي الله عليه و سلم) است؛ تا آنجا که فرمودند: «من بدء بالکلام قبل السلام فلا تجيبوه/ اگر کسي پيش از سلام، شروع به سخن کرد، جواب ندهيد».

امام باقر(ع) فرمودند: خداوند افشاء سلام را بسيار دوست دارد؛ افشاء سلام به معناي سلام در همه جا و به همه اشخاص مي باشد.

* از عوامل موفقيت انسان همنشين خوب است
در بند چهارم اين دعا آمده است: «و صُحْبَة الکِرامِ بِطَوْلِکَ يا ملجأ الآمِلين/ خدايا روزيم کن در آن مصاحبت کريمان».
يکي از عوامل موفقيت انسان همنشين خوب است و چه زيباست که همنشيني با خوبان داشته باشند؛ اگر از اصحاب پيامبر، سلمان و ابوذر تربيت شدند، به دليل همنشيني با نبي مکرم اسلام(ص) بوده است.

اگر در اين انقلاب افرادي شبيه شهيد بهشتي(ره)، مطهري(ره)، صدوقي(ره)، رهبر معظم انقلاب و ... به اين برکات رسيده اند، توفيق پيدا کرده اند که گرد شمع امام راحل جمع شده و به اين جايگاه دست پيدا کنند.

حوزه



منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۵۳۴۵۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قرآن آموزان و روزه اولی‌های استان بوشهر تجلیل شدند

به گزارش خبرنگار مهر، مشاور استاندار بوشهر در ترویج امور قرآنی و مدیران عامل صنعت آب و برق، ظهر یکشنبه در آئین تجلیل از قرآن آموزان و روزه اولی‌های فرزند همکاران شرکت‌های تابعه صنعت آب و برق استان بوشهر اظهار کرد: شرکت‌های آب و برق استان بوشهر علیرغم ترافیک کاری بالا، اهتمام ویژه ای به مسائل فرهنگی و قرآنی دارند.

علیرضا یزاف خاطرنشان کرد: وزارت نیرو همواره یکی از دستگاه‌های شاخص در حوزه ترویج فعالیت‌های قرآنی بوده است و حمایت مدیران عامل شرکت‌های تابعه این وزارتخانه در استان بوشهر از امور فرهنگی قابل تقدیر است.

وی افزود: همه اتفاقات فرهنگی و دینی که در شب‌های ماه مبارک رمضان و دیگر ایام سال رقم می‌خورد باعث می‌شود تا ارزش خدمت رسانی تخصصی دستگاه‌ها به مردم دوچندان شود.

امام جماعت شرکت آب منطقه‌ای بوشهر نیز با ارائه گزارشی از اقدامات انجام شده در نمازخانه کوی آبشیرین کن در طول ایام ماه مبارک رمضان عنوان کرد: با برنامه ریزی مناسب و تشکیل جلسات پیش از ماه مبارک رمضان، اقدامات متنوعی جهت همکاران صنعت آب و برق و خانواده‌های ایشان در نمازخانه کوی آبشیرینکن انجام شد.

حجت الاسلام سید اسماعیل حسینی مطلق گفت: برگزاری کلاس‌های آموزشی قرآن ویژه فرزندان همکاران، بیان احکام و مسائل دینی، اقامه نماز جماعت و برگزاری جلسات قرائت قرآن از جمله این فعالیت‌ها محسوب می‌شود.

وی افزود: همچنین احیا شب‌های قدر و استفاده از ظرفیت ائمه جماعت صنعت آب و برق در راستای مشاوره امور دینی و فرهنگی از دیگر اقدامات این حوزه است.

در ادامه این برنامه گروه نمایشی «عمو سید و خرگوش ناقلا» به اجرای تئاتر با هدف انتقال آمیزه‌های دینی پرداختند و از روزه اولی‌ها و فعالین مراسم قرآنی و نماز تقدیر به عمل آمد.

کد خبر 6091044

دیگر خبرها

  • فیلمی از حمله هولناک و مرگبار با شمشیر سامورایی به مردم!
  • 6 اشتباه رایج بعد از غذا خوردن
  • سلام بر تو که اسطوره‌ حجاب شدی ...
  • مصرف این ۴ ماده غذایی برای مردان ضروری است
  • مردم از مصرف قارچ خودرو در طبیعت خودداری کنند
  • ۳۶۰۰ یتیم تحت پوشش معلمان اردبیلی هستند
  • ویژه برنامه تحویل سال رادیو ایران بالاترین امتیاز را کسب کرد
  • برنامه سازان صدا و سیمای خوزستان در ماه رمضان تجلیل شدند
  • حمایت کامل یک مرجع تقلید از «طرح نور»: امری مبارک است | درباره حجاب به شدت حساسیم
  • قرآن آموزان و روزه اولی‌های استان بوشهر تجلیل شدند